Резултатът от днешното гласуване е важен, защото ясно показва волята на ЕП. Имаше огромно мнозинство в подкрепа на влизането на България в Шенген и то по всички граници.  Това заяви в ефира на "Плюс минус" председателят на ПЕС Сергей Станишев относно одобрението от ЕП на доклада му за приемането на България и Румъния в Шенген. 

"Членството в Шенген има ясни критерии, които България много отдавна е изпълнила. Най-важното за страната ни и за гражданите ни е влизането ни в Шенген по суша. Ще се поевтини износът в България и ще се улеснят човешките контакти. Всъщност решаваме живота на 30 млн. европейски граждани. Всеки път, когато българин или румънец отиват на шенгенска граница, се чувстват като втора ръка хора" смята Станишев.

Според него е неприемливо предложението първо да влезем по въздух, по-натам по вода, а накрая и по суша. "Страната ни трябва да влезе по всички граници сега", отсече твърдо той. 

"Стои един голям въпрос - ние, като общество и като държава, приемаме ли да прилагат към нас двоен стандарт? Ако приемем това за нормално, едва ли не като жест на добра воля ни се да членството само по въздух, ще продължат да прилагат тази политика към нас и по други теми. Прилагат се двойни стандарти. Законът на ЕС казва, че трябва да влезем, а някои слагат против", каза лидерът на ПЕС. 

"Трябва да се борим за всичко. Много съм благодарен на подкрепата, която този доклад получи и от другите български депутати. Всички германски социалдемократи също гласуваха "за"", добави той. 

Станишев проговори и за това какво е бъдещето пред ПЕС: "Следващата година ще е решаваща, без преувеличения, за съдбата на Европа. Днес тя се подкопава и атакува от 2 посоки. Едната са крайните националисти - те казват, че цялото зло идва от Европа. От друга страна Европа е заплашена и от арогантното самодоволство на десните, които мислят, че всичко е наред и нищо не трябва да се променя. Истината я знаем всички обаче - хората се чувстват по-несигурни за работата и бъдещето си. Доходите им не стигат. Основното послание от нас ще бъде за една "Социална Европа"", каза Станишев. 

Той проговори и за по-консервативната политика на социалистите в България: "Позицията на БСП предизвиква съжаление. Левицата, исторически говоря, е била начело на битката за правата на жените. Трябва да е така и за в бъдеще. Основното послание за ПЕС ще е битката с неравенството и достойното заплащане", завърши Станишев.