Председателят на ПЕС Сергей Станишев обясни пред журналистката Илиана Беновска защо европейските социалисти се събират в София по време на важната среща на върха ЕС-Западни Балкани.
Илиана Беновска: Г-н Станишев, ще си позволя една оценка, Вие сте най-конкурентоспособният български политик на лидера на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов, защото сте и председател на ПЕС. Тук дойдохте по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, за да помагате ли на Бойко Борисов, който е в ролята на обединителя на Западните Балкани, или да му пречите? И още един въпрос – каква е главната идея, с която вие, европейските социалисти, ще победите ЕНП? Благодаря!
 
Сергей Станишев: Първо аз съм тук, за да си свърша работата като президент на ПЕС, нашето семейство да покаже ясна позиция по отношение на европейската перспектива за Западните Балкани. Защото исторически именно социалистите в Европа винаги са подкрепяли процеса на разширяване и го направиха успешен, в това число за България. Нашият ангажимент към демокрацията, социалната политика на Западните Балкани, тяхната европейска перспектива не е инцидентен и не се изчерпва с тази среща. За последната половин година имахме две конференции на високо ниво в Босна и Херцеговина, в Подгорица и в Тирана. Освен това, днес срещайки се с г-н Заев си спомнихме, че ПЕС беше с гражданското общество на Македония, заедно със СДСМ, когато те бяха в опозиция и тежко газени от машината на г-н Груевски. Аз лично говорих пред един митинг с 50 000 души, защитавайки демокрация, човешки права, прозрачност.

По въпроса за нашата перспектива – нашата дълбока убеденост е, че ЕС може да възстанови доверието от страна на гражданите само превръщайки се отново в социален съюз. Основен акцент в нашата кампания ще бъде битката с неравенствата, които се задълбочават, разграждат обществата и подкопават доверието в Европа.