"Трябва да сме наясно, че в крайна сметка разговорите са важни, но трябва да има приемане. Така коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова тв темата "Ще проправи ли България пътя на Западните Балкани към Европа?"

"ЕС се намира в процес на преход към нова структура и нов начин на структуриране. Нека си подредим къщата преди да приемаме нови страни. Страните кандидатки имат много да наваксват във всички сектори, за да бъдат ефективни. Начинът, по който се случи Брекзит, е най-добрата застраховка за Брекзит на друга страна. Великобритания ще преживее тежки проблеми", категоричен е той.

"Срещата на върха е историческо събитие и успех за България. Сега има префокусиране и това е наша заслуха. Двете звезди са премиерите на Гърция и Македония. Аз съм много горд от тези двама лидери - поемат политически рискове и са готови да водят към нов тип отношения. Посоката е добра. И двамата разбират трудностите на другата страна", констатира Станишев.

"Важно е Съветът на ЕС на стартира преговори с Албания и Македония. Трябва да има стъпки, които да променят живота на хората. Хората на Западните Балкани са уморени", допълва той.