Българското председателство на ЕС през 2018 г. ще струва около 150 млн. лева. Това се разбира от думите на директора на центъра за подготовка на председателството Любомир Иванов. “На този етап от правителството са одобрени 50 млн. лв. За следващата и първата половина на 2018 г. бюджетът все още не е утвърден, но ориентировъчно става дума за около 150 млн. лв. за цялото председателство”, заяви Иванов пред 24 Часа.
Целият екип за председателството ще е от 1 200 души, съобщи още той.

По думите му възнагражденията им ще са в рамките на съществуващите и “няма да има специално надуване на нивата на заплащане”. От септември ще започне подготовката на кадрите, като очакванията са процесът да завърши в средата на 2017 г.

“Ще направим всичко възможно да ги обучим и с помощта на външни експерти, които са участвали в председателства. Сигурен съм, че ще можем да разчитаме на помощ от по-опитни страни членки. Има такива практики, особено в страни с по-малки администрации и не толкова перфектно изградени системи”, казва Любомир Иванов.

Той дава примери с Люксембург, за чието председателство е помагала Холандия, и с Малта, която е ползвала помощ от Обединеното кралство. Посочва и че макар България да няма опит в спонсорството на мащабни събития, подобна практика следва да се осмисли внимателно.