Апартаментите и властта – как се отразява скандалът с имотите на преференциални цени само два месеца преди европейските избори. Темата дискутираха в предаването "Всичко коз" по Канал 3 социологът Евелина Славкова и политологът Страхил Делийски.

"По-скоро изкристализира по-ясно. Тези зависимости вече ги виждаме на практика. Всъщност това сме го виждали и назад във времето – не само при ГЕРБ, а и мисля и по времето на НДСВ.

Този казус показа, че не отмина за 2-3 дни, както сме виждали, а вместо това валят оставки. В същото време опозицията странят и оставят ГЕРБ да се вари в собствен сос. Вижда се  и вътрешнопартийна битка в ГЕРБ. Определено този казус е многопластов и дори не сме стигнали до кулминацията му. Още не е ясно какво се случва с втория човек в ГЕРБ. Всичко това ще се реши в четвъртък", заяви Славкова.

"От интерпретациите ще зависи трайността на тази обществена емоционалност в момента. Интимизираните отношения между бизнеса и властта ние ги мислим за нещо лошо. Но те са нещо нормално за неолибералната държава. При положение, че може да се маркетизира водата, здравеопазването, защо да не може да се маркетизира отношението между бизнеса и властта. Това, което се случва отвъд персонификацията и моралния въпрос – ако ние продължаваме да дискутираме моралния казус.... Ако ние не променим отношението си към държавата в нейната неолиберална форма, то разговорът няма смисъл. Неолибереланата държава е икономически либерална и културно консервативна – това е навсякъде. Отвъд персоналните въпроси кой какво си е купил, стои големият въпрос в каква държава искаме да живеем", заяви Делийски.

"По отношение на законодателството видно е, че всички са гласували тази поправка, която засяга този казус. Но проблемът става все по-сериозен. Изглежда, че всеки може да се окаже на ръба на закона. Българинът е ядосан, ядосан е, че не може да си позволи това. Българинът има особено отношение към собствеността. И няма как този скандал да не се разрасне, тъй като българинът се чувства онеправдан в този случай", заяви Славкова.

"А той е онеправдан, защото живее в съвсем различно икономическа ситуация", изтъкна Делийски.

Той коментира и че поради порочна практика да се продава на данъчна оценка се стига и до ситуация, че хазната дори губи от данъци.

"Това, че някой си е взел апартамент е само най-видимата и чувствителна част", каза още той.

"Видно е, че това е тема, която ще подразни българите. И неслучайно скандалът и реакциите продължава да текат.

Тук обаче Борисов продължава да следва една линия – да хвърля всички в пропастта, които вредят на имиджа на ГЕРБ. Не изключвам възможността Цветан Цветанов да бъде помолен, принуден да напусне Народното събрание", каза социоложката.

"Проблемът не може да бъде решен с една оставка. Проблемът е системен и е свързан с властта на парите в този политически режим, в който живеем", изтъкна политологът.

"Същественият проблем е, че всички са в кюпа", каза Славкова, като визира и че Елена Йончева, която води листата на БСП, също е с обвинения.

Тя изрази и позиция, че тези скандали може да имат прочистващ ефект.

"Смятам, че тепърва ще се види какви ще бъдат електоралните нагласи и как се отразяват всички тези скандали. Но смятам, че това ще дистанцира хората да излязат да гласуват, вместо да налива в мелницата на някоя друга партия. Това може допълнително да откаже хората да отидат да гласуват с мотива, че всички са маскари", каза Евелина Славкова.

"Когато политическата система падне под определен праг на доверие и легитимност, може да очакваме взривове и имплозии. Но едва ли евроизборите са повод да се случи това да се стигне до наказателна акция на избиратели. Моята хипотеза е, че това не може да стане на тези евроизбори. Склонен съм да се съглася, че ще доведе до спад на доверие и отказ от гласуване", каза Страхил Делийски.