Главният прокурор проговори за срещата в ЦУМ. Сотир Цацаров призна, че съжалява за нея, съобщава bTV.

"Чисто човешки съжалявам за състоялата се среща в ЦУМ", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. „От гледна точна на цялата буря, която се разрази, от чисто човешка гледна точка не мога да не съжалявам. От всяка друга гледна точка тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам заради станалото там”, подчерта Цацаров.

„За да се притеснявам, би трябвало на тази среща от мен да е поискано нещо и аз да съм обещал нещо нередно или да съм извършил нещо в резултат на такова обещание. След като не съм го направил, какъв е проблемът”, попита обвинител номер 1.

Той призова да се въведе ясен регламент за това с какви хора и на какъв тип срещи могат да участват висши магистрати.

"Ако е осъдително това, че съм се срещал със Сашо Дончев и Георги Гергов, то тогава трябва да е осъдителна и срещата на Лозан Панов в адвокатска кантора. Всички казват, че срещата е тайна, а тя не е тайна. Казват, че срещата е нерегламентирана. У нас обаче регламент за такава среща няма. А международната практика познава два регламента за подобни срещи. Единият е едно предложение от миналата година на ЕК, т. нар. регистър за прозрачност, а другият е един действащ акт, който е в САЩ от 1976 г. и се нарича “Sunshine act” ("Акт на слънчевата светлина"). Той задължава федералните агенции да имат пълна прозрачност на своите срещи", каза още Цацаров.

Той подчерта, че не се притеснява от разговорите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с представители на другите власти, по повод вчерашната му среща с премиера Бойко Борисов.

„За съжаление, цялата лексика на г-н Панов съм я чувал. Чувах ги от Христо Иванов като министър на правосъдието и в качеството му на лидер на политическа партия. Да заявиш, че проведената съдебна реформа е мимикрия, означава, че сам проявяваш мимикрия”, каза още главният прокурор.