Попълнете търсена ключова дума или фраза

Сотир Цацаров призна какво е сгрешил с Лозан Панов и заяви: "Не съм започнал тая война!"

https://blitz.bg/politika/sotir-tsatsarov-prizna-kakvo-e-sgreshil-s-lozan-panov-i-zayavi-ne-sm-zapochnal-taya-voyna_news516378.html Blitz.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора за председател на Върховния касационен съд. Между двамата от доста време има сериозни противоречия и напрежение, което личи и на заседанията на Висшия съдебен съвет и в медийните им изяви. Тонът се изостри допълнително след настояването на Панов за проверка по т. нар "ЦУМ-гейт". Цацаров направи коментар по темата преди Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Срещу гласа си за бъдещия съдия номер едно - Цацаров каза, че не очаквал нищо, освен коректни институционални отношения. Обясни, че двамата се запознали в „Пирогов", след като Панов беше блъснат на пешеходна пътека. Посетил го по молба на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, за да го успокои, че става дума просто за инцидент.

"Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай не - в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене пред главния прокурор били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик", коментира главният прокурор. 

Той каза, че е готов на коректна работа с председателя на ВКС, каквато позициите им изискват. И се съгласи с Панов в едно - че имат различна ценностна система.

"Не съм започнал тая война. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студиа. Не съм тръгнал да казвам, че ме е страх - къде ме е страх? В Мерцедеса на НСО? Не става с такова говорене, не става с хленчене. И това е също отвратителна история. Не става. Това е ожесточаване, което измества целия дебат встрани. Дебатът се измества към някакви си агнешки главички. Глупости! Дали има кръг или няма е шести въпрос, но да присъединява Панов към това... Мисля, че като журналисти много добре се познавате, всеки случай не го правя аз. Освен всичко друго не обичам и агнешко", заяви Сотир Цацаров.

ВСС е колективен орган - така той отговори на въпрос как си обяснява, че за разлика от него - Панов е проверяван от съвета по различни поводи. И посочи, че проверка за ЦУМ-гейт има в Инспектората.

Общото събрание на прокурорите днес изслуша 12-те кандидати, сред които ще изберат 4-мата си представители в следващия Висш съдебен съвет. Цацаров отрече да има фаворити или вотът да зависи от йерархията в прокуратурата. Изслушването приключи за по-малко 4 часа, нямаше много въпроси. Кандидатите акцентираха върху теми като натовареността и правилата за кариерно израстване на магистратите, как да се отстоява независимостта и да се върне доверието в съдебната власт. Гласуването ще бъде след седмица.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам