Журналисти от различни медии излязоха тази сутрин на протест  срещу ултиматумите и натиска на властта срещу свободата на словото. Протестът бе организиран от Асоциацията на европейските журналисти, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов заплашиха журналиста Виктор Николаев в ефир, а след това Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР в рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", обявиха организаторите на протеста.

На протеста медийният анализатор Арман Бабикян беше категоричен, че ако журналистиката е нервната система на обществото и съвестта й бъде притъпена, то тялото става безчувствено. „Събрали сме се и да се обърнем към себе си в недоволството си, и към тези, които изискват неприлични неща от нас. Може би трябва да си спомним за Рейгън, който говори за революцията. Страхът е нещото, което убива. Ако журналистът притъпи собствената си съвест, то тялото е безчувствено. Не можем да се правим, че това не се случва и не говоря за политиците. Те са обичайните обвиняеми, които търсят удобството и комфорта. Тук сме се събрали да се обърнем и към себе си”, посочи той.
 


На протеста на журналистите обаче цъфнаха и познати лица от грантаджийската фабрика за фалшиви новини около кръга "Капитал", начело със съпругата на боса му Иво Прокопиев - Галя Прокопиева. Тук беше и един от тарторите на "зеления октопод" - Тома Белев, както и Мария Черешева, известна с поръчкови статии в услуга и чистене на имиджа на обвинения в банкрута на Корпоративна търговска банка фараон-беглец от правосъдието Цветан Василев. Нашествието на представителите на зависимата от задкулисните кръгове журналистика неглижира протеста за свободата на словото. 

Неслучайно Тома Биков, депутат от ГЕРБ, посочи в кулоарите на парламента, че журналистите са сбъркали мястото да протестират. „Медиите не се управляват от Министерски съвет, а се управляват от техните ръководства, но основна брънка в свободата на словото са собствениците на медии и ако те позволяват да се ограничава свободата, това е големият проблем на медиите, а не Министерски съвет. Дори политик да се обади на медиен собственик, той може да откаже”, коментира той.