Човечеството навлиза в ера на хиперпрозрачност, която не е по-лоша от днешната среда. Това заяви президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, цитиран от bTV. Той беше потърсен за коментар след последните публикации, основани на документи от сайта "Уикилийкс".
Случаят с изтичането на секретна дипломатическа кореспонденция показва колко актуално е решението от срещата на НАТО в Лисабон, където бе изведен приоритетът за киберсигурността, посочи Паси. Последните развития дори показват, че сме позакъснели с това решение, добави той. По неговите думи сега е истински съществено да бъдат взети мерки по укрепването на киберсигурността на Алианса и на отделните съюзници.

В периода 2001-2005 г. в България осъзнахме и се заехме с предизвикателствата в тази сфера, в Министерството на външните работи бе въведена системата "Трансат", отбеляза бившият министър на външните работи. Той посочи, че тази система за комуникация е гарантирала нова степен на сигурност на дипломатическата кореспонденция. За съжаление тази система бе атакувана от недобронамерени кръгове, но сега може да бъде възстановена, коментира Паси.

Интересът на САЩ към сигурността на България е закономерен, посочи той. По неговите думи съюзниците работят в състояние на скачени съдове и привидно малка "пробойна" в национален мащаб би могла да се окаже голяма за Алианса. Смятам, че подобен оправдан и отговорен интерес трябва да бъде приложен още сега към нашите бъдещи съюзници в НАТО, заяви Паси.

Новата ера на хиперпрозрачност води към хиперпрозрачно общество - всеки знае всичко за всекиго и всякога, добави той. Тепърва трябва да се адаптираме към тази нова, неизбежна, но не и по-лоша среда, коментира Соломон Паси. /БЛИЦ