Глоба между 5000 и 10 000 лева за кметове, които не са взели мерки за намаляване на замърсяване на въздуха в тяхната община. Това предвижда законопроектът за чистотата на атмосферния въздух, който депутатите приеха на първо четене, предаде в. Монитор.

Наред с него се предвижда да се изработят стандарти за качество на твърдото гориво, което се ползва за битово отопление - въглища и брикети. Поправките бяха гласувани с 83 гласа "за", 14 гласа "против", 42 пък бяха "въздържал се". 

Предвижда се в случаите, когато в даден район са превишени нормите за вредни вещества в атмосферния въздух, кметовете да разработват и изпълняват програми за намаляването им.

Именно тези нови правомощия, които се вменяват на градоначалниците, бяха и основната тема на дебатите в пленарна зала, които продължиха над два часа. 

Така от БСП се обявиха срещу промените, призоваха законът да не се приема, както и, че ще доведе скок на цените на твърдото гориво за битови нужди и по-специално на дървесината. От БСП разкритикуваха, че в закона се говори само за въглища и брикети, но не и за биомаса или пък за дървата за огрев, с които масово хората се отопляват. Именно последните са основна причина за замърсяването на въздуха, наред с горенето на гуми, обувки и други предмети. Друга критика на социалистите е, че кметовете нямат контрол върху предприятията, които са на тяхна територия, нито пък могат да контролират мръсния въздух, който идва от съседни общини. Според БСП има прехвърляне на отговорностите от държавата към кметовете. 

Джевдет Чакъров от ДПС пък обясни, че законът има пропуски. Например липсвали санкции за лица, които ползват твърди горива за огрев, които замърсяват. Наред с това пък кметът бил мандатна длъжност и може да се окаже, че той ще бъде глобяван за бездействието на своя предшественик, тъй като наказанията ще са на база средните нива на замърсяване през последните три години. Друга критика на ДПС е, че се прехвърля на ДАМТН да следи за качеството на твърдите горива. Какво ли не им вменихте, каза той и припомни, че преди месеци на тях е дадена отговорността да следят и язовирите. 

На свой ред Ивелина Василева от ГЕРБ припомни наказателната процедура срещу България от ЕК и срокът от два месеца да вземем мерки. Тя определи закона като значим.Тя посочи, че има три цели. Една от тях е въвеждане на изисквания за качество на въглищата и брикетите, които пък ще се разпишат в наредба. В допълнителните разпоредби пък имало възможност такава наредба да се направи и за дървата за огрев.

Законът дава решения, обясни тя. Въпреки това тя успокои опозицията, че между първо и второ четене част от текстовете ще бъдат прецизирани и най-вече тези за отговорностите на кметовете.