Станаха ясни първите 10 посланици, които ще заминат на новите си назначения, след като бяха гласувани на секретно заседание на кабинета миналата сряда. Имената са предварително съгласувани с президента Румен Радев, който има в списъка и свои номинации, все на дипломати от кариерата. Сред първата десетка я няма Румяна Бъчварова. Президентът не е съгласен началничката на кабинета на премиера да замине за Израел. Това твърди Канал 3, позовавайки се на свои източници на "Дондуков" 2.

Кандидатурата на Цецка Цачева пък изобщо не е предлагана за посланик, уточниха от Президентството. В списъка го няма и Ивайло Московски, за когото имаше слухове, че трябва да отиде в Германия.

Само в БЛИЦ! За първи път Ивайло Московски се яви в парламента като… (СНИМКИ) 

Сред първите 10 дипломати отсъства и бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, предложен за посланик в Беларус от квотата на социалистите, а по неофициална информация още през лятото, по време на совалките, откъм Президентството бил получен знак, че не е желан.

Указът за назначаване на първите 10 дипломати ще мине безпроблемно, защото са предварително одобрени на консултациите между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. По останалите на този етап няма съгласие, консултациите продължават.

Така, почти сигурно, към своите назначения ще поемат Боян Белев - в Ливан, Иван Котов - в Афганистан, Елеонора Димитрова - в Индия, Светлан Стоев - в Дания. Маринела Петкова заминава за Виетнам, а Румен Петров - в Алжир. останалите посланици са Генка Георгиева - в Хърватия, Костадин Коджабашев - в Украйна и бившият седесар Димитър Абаджиев - в Саудитска Арабия. Посланикът ни в Македония Иван Петков ще бъде сменен от Ангел Ангелов, който е директор в Министерството на външните работи (МВнР) - "Югоизточна Европа".

Консултациите и преговорите по останалата партида посланици между президент и правителството продължават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!