Не в пряк текст, но подразбирайки се, лидерът на Воля и бизнесмен Веселин Марешки зададе въпрос по време на извънредната вътрешна комисия в парламента, на която се разискват последните убийства в страната – това в Нови Искър и това на бизнесмена Петър Христов.

А въпросът на Марешки беше: „Всеки ден журналисти ме питат – „Страхувате ли се?“ и в този контекст аз искам да попитам работи ли се превантивно. Има ли застрашени такива български граждани, имате ли данните, естествено без имена, но предприемат ли се някакви мерки?“

На неговия въпрос главният секретар на МВР Младен Маринов отговори, че в МВР има оперативна информация и го увери, че когато има някаква информация, се предприемат незабавни мерки. Така били предотвратени две убийства, едното от които на столичен служител на МВР.

„При всяка информация се задвижва целият ресурс на службите“, гарантира Младенов.

Главният прокурор беше по-обстоен. Той се спря на Бюрото по защита, в което в момента имало свидетели и членове на техните семейства, чиято степен на застрашеност била висока.

Цацаров каза, че по искане на наблюдаващия прокурор може да се изиска защита за свидетели по дела.

Той обаче беше категоричен, че организацията на бюрото досега е гарантирало тяхната защита, имало и много изведени са и имат друга самоличност и друг живот извън пределите на България.

Цацаров обаче каза, че степен на застрашеност за покойния Петър Христов не е съществувала, но той не изключи степен на застрашеност да възникне всеки момент.

Главният прокурор даде и пример с прокурори и съдии, разследващи, при които е възникнала такава опасност, когато „една знакова фигура“ Емил Милев – Крокодила е бил освободен преди броени дни.

Такава опасност имало тези дни и с друго семейство – съпруга прокурор и съпруг оперативен работник, чийто автомобил в малък град в североизточна България бил подпален в гаража и имало опасност пламъците да обхванат и апартамента, в който те са спели.

„Предвидимият за нас риск се обезпечава, но възниква и такъв, който понякога е трудно да бъде успокоен“, се опита да успокои Марешки главният прокурор.

Председателят на комисията Цветан Цветанов даде пример и със разследващите служители по делата Килърите и Наглите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Флагман.бг