По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ изтеглят законопроекта за създаването на Българска автомобилна камара. Решението беше обявено от премиерът Бойко Борисов на брифинг след среща с протестиращите днес в столицата превозвачи.

"За мое най-голямо съжаление нещата отново опряха до моя кабинет, въпреки всичките ми усилия да се решават по министерствата и парламента", беше първият коментар на премиерът. 

По думите му, когато са го запознали със законопроекта целта и мотивите са били само едни: "така както останалите браншове, така и транспортният да има камара, която във вид на неправителствена организация да съдейства, да дава предложения, да наблюдава и да бъде връзка между сектора и министерството", допълни премиерът. На срещата е разбрал, че има детайли, които притесняват превозвачите и затова е разпоредил на вносителя на законопроекта Станислав Иванов да го изтегли от парламента.

С бранша Борисов се е договорил някои от неща, които са правилни и според двете страни, да бъдат вкарани с поправки в закон или наредби. Едно от тях е сивият сектор, уточни Борисов. По думите му превозвачите трябва да са единни, защото предстои отново обсъждане на пакет "мобилност". "И не само на бранша, на парламентарните групи, на евродепутати, защото предстои една много тежка битка по време на австрийското председателство. Ние успяхме до този момент да блокираме, но след първи юли рязко ще ни намалеят тези възможности", каза още Борисов. 

Борисов обяви недоволството си от заложеното в законопроекта за Българска автомобилна камара, че транспортното министерство трябва да има само съвещателен глас при издаването на лицензи за превоз. Припомняме, че това беше едно от основните причини за недоволството на фирмите. Друго ограничение, което законопроектът предвижда, е да се взима лицензът на превозвач, който не е работил 30 дни. "Принципал и отговорник за този сектор е министърът на транспорта, лицензите се издават там", заяви Борисов и подкрепи идеята браншовата организация на превозвачите да бъда двукамерна т.е. камионите да бъдат разделени от рейсовете. 

Упрек получи и бившата ДАИ, според Борисов при никое транспортно министерство агенцията не е успяла да контролира ефективно. Затова премиерът даде предложение контролът да отиде към КАТ. 

БЛИЦ припомня, че само преди дни премиерът обяви каква неприятна история се разиграва в КАТ.

От своя страна координаторът на протеста Магдалена Милтенова заяви, че благодари на премиера за срещата и решението законопроекта да бъде изтеглен. Протестиращите превозвачи ще направят своите предложения за промени в сега действащите нормативни актове. "Ще изтеглим автобусите и камионите от цяла България, без да пречим на държавата и гражданите", допълни превозвачът Петко Ангелов.