Нашата позиция е ясна и докато ние сме в това правителство категорично в България мигранти няма да се допуснат. И то по една много проста причина - тук не става дума за никакъв хуманизъм, тук става въпрос за националната  ни сигурност. Това заяви пред Канал 3 депутатът от НФСБ и ОП Славчо Атанасов.
"Ние бяхме първите политически сили - и НФСБ, и "Атака", и ВМРО, които повдигнаха в обществото за първи път още преди поне 4-5 г. много ясно въпроса за мигрантите в България", припомни той.
 
По думите на Славчо Атанасов тук не играят дори парите, които канцлерът на Германия Меркел е готова да предложи за приемане на мигранти обратно в страните от ЕС. 
 
"Вижте само геополитиката, вижте само картата на Европа, вижте картата на Близкия Изток и на света - ние сме входната врата към Европа, на изключително стратегическо място сме. Знаете, че има много сериозни исторически натрупвания в тази насока, които ни водят на мисълта, че категорично не трябва повече да приемаме мигранти на наша територия.
 
И тук не става дума за противопоставяне на религии - у нас мюсюлманите имат пълните права, както вие и аз като християни. Но истината е, че България е на изключително невралгично място и приемането на мигранти, повечето от тях с мюсюлмански произход, ще наруши баланса на държавата. Това е стратегически въпрос за нашата държава", изтъкна Славчо Атанасов., и добави: "Не всичко на този свят е пари, не всичко".
 
По думите му големият проблем с мигрантите в момента не е натискът към границата ни, а онези, които са останали в страната ни.
 
"Но една част от това множество остава и в България. И тук е големият проблем - отидете на "Пиротска" на центъра на София и ще видите една гледка, която мен лично ме смущава. В това отношение трябва да сме абсолютно безапелационни, тази опасност я видяха държави, които геополитически не са толкова застрашени - като една Унгария, като една Австрия, въпреки това и двете държави изградиха преградни съоръжения.
 
И според мен тяхното виждане е и виждането на нашето правителство - че тази миграция ще дестабилизира държавите ни", обобщи депутатът от ОП.
 
По предстоящия вот на недоверие, поискан от БСП, Славчо Атанасов отбеляза, че е право на опозицията да иска вот, но съвсем друг е въпросът дали той е състоятелен.
 
"Защото за тези 25 г. МВР винаги е било на прицел, това ми прави впечатление в българската политика. То е едно от винаги атакуваните министерства. Ние като Обединени патриоти никога не сме го криели, ние сме във властта от една година, досега никога не сме участвали в управлението.
 
Винаги сме казвали, че едно от големите престъпления към нашата държава през тези 25 г. е разбиването на апарата на МВР. Тези същите, колегите от БСП, които повдигат вот на недоверие на тема вътрешна сигурност, четири пъти управляваха държавата през тези години. МВР не беше в по-добро състояние през тяхното управление", категоричен е депутатът.
 
"Направи се една ли не умишлено съсипване на системата на МВР. За да функционсира тя добре във всяка страна в света, тя се подчинява на няколко закона - тя има една система от информатори. Те изчезнаха - на практика няма полиция, която да работи без своите информатори, и сега нашата полиция работи на сляпо.
 
Поради много ниските заплати, много често поради политизацията на МВР през тези години големите професионалисти напуснаха и създадоха свои успоредни охранителни фирми. На тяхно място дойдоха млади момчета, но един полицай не се изгражда за година-две, той се изгражда с години. Информаторската система затова се разпадна, защото информаторът има доверие към един определен полицай", анализира Славчо Атанасов.
 
Той призна, че един от големите проблеми на МВР е раздутата администрация и недостигът на полицаи на терен. Което налага реформиране на системата и редуциране на административния апарат. 
 
"Има много сериозни проблеми с МВР, ако щете като начин на реформиране, защото голяма част от служителите на МВР са администрация и тук трябва да се направи преструктуриране на министерството защото полицаите на терен са крайно недостатъчни", каза той.
 
По повод информацията, че вътрешният министър Валентин Радев може да бъде освободен, Славчо Атанасов е убеден, че това няма да подобри нещата, а дори ще ги влоши.
 
"Добре, като му вземем оставката сега какво ще последва? Напротив, още повече ще се дестабилизира системата в този момент. Процесът с оздравяването на МВР няма да е година-две. Държа да има преструктуриране в МВР и тази прекалено голяма администрация да бъде редуцирана", наблегна Славчо Атанасов.
 
Той разкри и нещо належащо и важно - промените, касаещи футболното хулиганство, които ще бъдат внесени за гласуване в НС възможно най-скоро, за да влязат в действие за началото на шампионата в края на юли.
 
"Това са много важни промени, по българските стадиони случаят с (ранената жандармеристка) Гергана просто преля чашата. Всяко общество има една червена линия, която като се премине вече промените стават необратими.
 
Ние преди случилото се с Гергана 6 месеца работихме за такъв закон, и слава Богу, добре, че сме работили, защото в момента сме на финала. В сряда имаме среща с всички футболни клубове от А група (Първа лига), за да уточним някои мерки за сигурност на стадионите. Всички клубове потвърдиха участието си, те са заинтересовани от това нещо.
 
Не откриваме топлата вода наново, запознали сме се със законодателството на Англия, Испания, Италия. Предвижда се за пръв път много ясно да се даде определението какво е футболно хулиганство - изреждат се конкретни 15 точки, които те превръщат във футболен хулиган. И ако бъдат нарушени веднага следват много сериозни санкции.
 
От една страна обществено полезен труд, престояване в арестите на съответното полицейско управление до 25 денонощия. Навсякъде в Европа е така. Тези 15 точки по повечето от тях самото МВР ще може да налага санкция - това го има и в Англия, и в Италия, и в много други демократични държави.
 
А много тежки случаи, като обезобразяването на лицето на Гергана, отиват в съда, той се произнася и т. н.", обобщи Славчо Атанасов.
 
"Голямата ни амбиция е тези текстове да бъдат вече приети и да влязат в сила за новия шампионат, който се открива към 25 юли. За да влязат в сила спешните мерки за новото първенство, промените ще влязат в пленарна зала до края на сесията.", пожела си той.
 
За готвения напълно нов закон за футболното хулиганство ще са необходими чисто техногически 4-5 месеца, продължи Славчо Атанасов.
 
"В момента готвим допълнително цялостен напълно нов закон за футболното хулиганство, за който технологически са нужни 4-5 месеца. Той ще бъде приет в края на годината или в началото на следващата, по наши прогнози", завърши футболната тема депутатът от Обединени патриоти.