В контекста на вчерашния КСНС и темата борба с корупцията искаме да ви запознаем с един сигнал, който пристигна тези дни до нас. Искаме да стане ясно на обществото как българският министър-председател се бори с явления, близки до корупцията, определям ги еднозначно като корупционни. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от БСП Георги Свиленски.
„През май тази година по време на сформирането на правителството за зам.-министър на транспорта се предлага Ангел Попов. Тогава имаше доста съпротива от целия транспортен бранш относно назначението му.

Тогава от Националното сдружение на българските превозвачи сезират премиера, че Попов в качеството му на председател на браншова организация в периода 2012-2014 година си е позволявал да събира пари от колегите си превозвачи с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари“, посочи той.

„Цялата ситуация по това как ги е събирал и предавал, от чие име и на кого е трябвало да ги предаде са го написали тогава. 6 месеца след този сигнал продължава да бъде зам.-министър на транспорта“, обясни Георги Свиленски.

„Освен писмото, което е заведено в МС за действията на този човек, има и декларация от човек, който е дал пари на Попов. Застанал е с трите си имена, фирма и адрес и декларира, че е дал пари за разрешение“, коментира депутатът. „Задаваме въпроса министър-председателят сезирал ли е прокуратурата, ако не го е направил за 5 месеца още утре на базата на сигналите, които са пристигнали при нас, като народни представители сме длъжни да го направим. Иначе ще се окаже, че прикриваме престъпление“, заяви Георги Свиленски.

„Когато се говори за борба с корупцията няма как да водиш борба, когато на управленските места има хора, които с действията си причиняват корупционни практики“, каза още той. 

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви лаконично: "Питайте Министерски съвет, ние сме депутати, отговаряме на колегите". Те се занимават с всичко, имат по-високи компетенции от нас". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!