Председателят на ВКС Лозан Панов, поиска от президента Румен Радев да наруши Конституцията, за да удовлетвори мераците на менторите си от задкулисния кръг „Агнешки главички“ за овладяване на Темида, а оттам – и на държавата, пише агенция "Монитор".

В поредна отчаяна атака срещу главния прокурор Сотир Цацаров рупорът в съдебната власт на Командира и бизнесмените Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев и Огнян Донев премина всякаква граница, като макар да заема поста на съдия №1 в страната демонстративно показа, че за него законите на България не значат нищо.

Панов изпрати официално писмо до държавния глава, с което буквално призовава Радев да превърне „Дондуков“2 в разследващ орган, да погази принципа на разделение на властите и да излезе извън правомощията си, изрично описани в основния закон.

В писмото шефът на ВКС иска от президента да сформира спецкомисия, която да „разследва срещата на главния прокурор“ със Сашо Дончев макар обстоятелствата около нея вече да бяха обяснени от самия Цацаров, думите на обвинител №1 да бяха потвърдени и от третия участник в срещата – пловдивския бизнесмен Георги Гергов, а Висшият съдебен съвет да се произнесе с решение, че няма причина да разследва допълнително обстоятелствата около разговора.

В момента с казуса се занимава Инспекторатът на ВСС, след като до него бе подаден сигнал с искане за проверка от свързваното с ловешкия ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Гриша Ганчев, НПО „Боец“.

Въпреки текущата проверка, в писмото си до президента Панов поставя под съмнение дори работата на Инспектората, като заявява, че било нужно разследване от „напълно независим орган“. Основният закон на страната обаче е категоричен, че президентът няма подобни разследващи функции и Панов добре знае това предвид факта, че днешното му писмо всъщност е римейк на опита за пуч срещу главния прокурор от края на 2015 г.,

Тогава, използвайки изфабрикувано от „Медиапул“ псевдостановище на ЕК, Панов и проваленият правосъден министър Христо Иванов атакуваха Цацаров, като шефът на ВКС отново прати писмо до „Дондуков“2 с искане за създаване на спецкомисия. И бе отрязан именно заради пълно противоречие с Конституцията. Както тогава, така и сега, експертите по конституционно право са категорични, че подобна стъпка би била потъпкване на основния закон.

Подобни призиви за намеса на президента в казуса са противоконституционни.

Твърденията, че президентската институция може да осъществява и извънконституционна намеса са несъстоятелни. Президентът може и трябва да действа само с правомощията му, предоставени от конституцията“, отсече днес пред „Агенция Монитор“ преподавател по конституционно право.

Потърсени за коментар, от прессекретариата на „Дондуков“2 обявиха: „Държавният глава предстои да отговори на писмото на Лозан Панов“. До редакционното приключване на броя обаче все още нямаше публикуван отговор.

Както лъсна през последните месеци, целта на „Агнешките главички“ е пълно овладяване на Темида, като сценарият върви по няколко линии. Едната е атаката срещу главния прокурор, а другата – налагане на юзди върху съдебната власт чрез инсталиране на подставени лица на олигархичния кръжец в новото ВСС.

За целта рупорите в Темида на Командира и олигарсите му – Лозан Панов, аверът му от настоящия състав на съвета Калин Калпакчиев и ортаците им магистрати от грантаджийския Съюз на съдиите в България са в постоянни акции по обслужване на интересите на менторите си. Кампаниите пък неизменно вървят ръка за ръка с атаки и от страна на политическото отроче на „Агнешките главички“ - „Да(й), България“.

Така, непосредствено преди скандалното писмо на Лозан Панов, сламеният лидер на олигархичната формация – проваленият правосъден министър Христо Иванов, даде пресконференция. На нея атакува системата за електронен вот, с която ще бъде провеждано гласуването за новите членове на ВСС. Поредният удар срещу системата идва броени седмици, след като

Калпакчиев поиска от съвета да допусне външни наблюдатели,

при това – именно свързани с НПО-то на Пинокио, както е известен вече Христо Иванов – БИПИ. От ВСС категорично порязаха идеята с мотива, че системата е тествана многократно и е доказала, че издържа проверките. Въпреки това, по-рано днес Иванов поде нова кампания, като за целта използва и човек от ръководството на партията си, когото обаче представи като „независим експерт“, за да заяви, че системата не била достатъчно защитена и или трябвало да се приложи друга или да се мине вариант за гласуване само с хартиени бюлетини. Призна обаче, че нова система в тези кратки срокове едва ли е възможна, с което реално само потвърди истинската цел на атаката – да не бъде използван изобщо електронен вот.

Причината кликата на Панов, Калпакчиев и Иванов да са срещу него е, че разчитат гласуването на място с бюлетини да намали активността на магистратите при предстоящите избори с надеждата, че така по-лесно ще наложат своите кандидати.

Пинокио се оплете в обясненията за „Черния лебед“

Христо Иванов се оплете в обясненията си за „АРГО-гейт“ и репликата „черния лебед“, която той използва по отношение на съпругата на Лозан Панов. По думите му репликата била „иронична шега и подмятане“, без смисъл в нея. "Тази реплика няма никакъв концептуален смисъл. Тя няма никакво съдържание относно съпругата на Панов", каза Иванов. Според него журналистите са се хванали за епитета и са преиначили контекста, а това била реплика хваната "просто ей така". Пробва се да защити също така ортака си, като заяви, че шефът на ВКС не е знаел, че името му е било обсъждано като евентуална номинация за президент. Защо обаче Прокопиев и останалите представители на задкулисието, участвали в разговорите от стенограмите от „АРГО-гейт“ са обсъждали именно Панов за президент, а не някой друг магистрат, Иванов не уточни.