Доналд Тръмп бил разгневен на съветника си по национална сигурност за това, че накарал руския президент Владимир Путин да чака цели шест дни връщане на обаждане. Това стана ясно след публикуването на записките на бившия директор на ФБР Джеймс Коуми, които подробно разкриват взаимоотношенията между него и американския президент в четирите месеца преди Коуми да бъде уволнен от поста, съобщава „Гардиън“.
 
В записките, които са предадени на Конгреса от Департамента про правосъдието по молба на разследващи, Коуми пише, че Тръмп критикувал Майкъл Флин по време на частна вечеря за това, че имал „сериозни проблеми с преценката“. Тръмп се скарал на съветника си, че не го е информирал незабавно за обаждане от световен лидер, чието име било редактирано в записките, но по-късно станало ясно, че става дума за Владимир Путин.
 
Според документите на Коуми, за обаждането на Путин Тръмп е бил информиран по време на обяд с британския премиер Тереза Мей. Тръмп тъкмо бил благодарил на Мей за това, че била първият чуждестранен лидер, който го поздравил за встъпването му в длъжност като президент. Тогава Флин се намесил и казал, че Путин пръв се е обадил. Флин добавил още, че било насрочено връщане на обаждането, но Тръмп бил бесен за забавянето.
 
„Флин каза, че обратното обаждане е насрочено за събота, което предизвика остър отговор от президента, че 6 дни са неуместен период от време за връщане на обаждане от /…/ (държавният пост е редактиран) на страна като /…/ (името на държавата е редактирано“, пише Коуми.
 
Още преди беше „Ню Йорк Таймс“ писа, че Флин е уредил срещата на Тръмп с Мей преди обратното обаждане до Путин „в нарушение на протокола“, за да вмести в програмата първо съюзническия премиер.
 
Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка като съветник по националната сигурност на американския президент през февруари 2017 година, след като подведе вицепрезидента за същността на връзките си със Сергей Кисляк, който по това време беше посланик на Русия в САЩ. След това Флин се призна за виновен за това, че е излъгал ФБР и започна да сътрудничи на разследването за евентуално тайно сътрудничество между кампанията на Тръмп и Москва.
 
В записките си Коуми твърди, че Тръмп е искал ФБР да спре разследването срещу Флин. Документите са важна част от разследването, което трябва да установи имало ли е руска намеса в президентските исбори и опитвал ли се е Тръмп да възпрепятства правосъдието.
 
Реакцията на Доналд Тръмп беше светкавична. В серия постове в Туитър той заяви, че публикуването на записките на Коуми е изтичане на класифицирана информация. Освен това, според него, те доказват, че няма сътрудничество с Москва и няма възпрепятстване на правосъдието. „Ще продължи ли ловът на вещици?“, попита той.
 
 

Превод и редакция: БЛИЦ