„Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството“. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. 

Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби. Въпреки това промяната ще стане в кратък срок.

Симеонов заяви, че концесионната площ не се увеличава, а дори леко се намалява. 

„В същото време концесионното възнаграждение, което концесионерът плаща на държавата, се увеличава около два пъти, независимо, че той няма да има допълнителни приходи“, каза Симеонов.

„Работната група за Витоша е вече на финала на изработването на промени в плана за управление на Национален парк „Витоша“ и в най-скоро време ще ги внесем в кабинета“, съобщи още вицепремиерът.

С него ще се даде възможност за ремонтиране на лифтовете и ски влековете, а и за строеж на нови ски писти.

Докато това стане, Симеонов се надява през парламента да минат промените в Закона за горите, които дават възможност да не се променя предназначението на земи от горския фонд, когато под тях се изграждат лифтове. Промяната бе внесена в парламента миналата седмица от група депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

Според Симеонов само от законовата промяна времето за ремонтиране и изграждане на нови лифтове на Витоша ще се съкрати значително. А и това ще става по-евтино за инвеститора, тъй като отпада необходимостта да плаща за промяна на предназначението на терените.

Симеонов добави, че до края на летния сезон или до края на годината ще направи всичко възможно инфраструктурата на курорта Слънчев бряг да премине на подчинение на общината в Несебър. Само това щяло да реши проблемите с алеите, затрупани с павилиони и сергии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!