"Протестите срещу изграждането на втори лифт в Банско и срещу развитието на зимния туризъм изобщо са част от предизборна кампания. Те се организират от политици и всички можем да ги видим. Аз не съм организатор на шествието за развитието на ски туризма. Бях поканен да подкрепя това развитие и бях сред гражданите. Аз присъствах като гражданин, а не като председател на НФСБ". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Твърденията, че 48% от Пирин ще бъдат застроени са провокативни. Аз не мисля, че и 8% няма да бъдат застроени. Кой ще иде да почива там, ако има презастрояване? Вторият лифт ще бъде благотворителен жест към хората. В момента те чакат по 3 часа, за да се качат на лифта. Концесионерът няма да спечели нито лев от този лифт, просто хората ще чакат по-малко. Условията в Банско са идеални и е много по-добър от редица алпийски курорти. Аз виждам бизнес заговор от чужди псевдо природозащитници. България е в топ 5 на туристически дестинации. Концесионерът няма да получи никакви приходи от втория лифт. Аз разговарям с всички страни по темата. Не ме притеснява, че концесионерът е офшорна фирма. Тази фирма е направила заявление за втори лифт. Той е обсъден с Министерството на екологията. Няма нищо вярно в твърденията, че тази фирма няма интерес да строи втори лифт. Аз идвам от бизнеса и съм се ангажирал да осигуря възможно най-кратки срокове за изграждане на втория лифт", добави той. 

"Вторият лифт защитава държавните и гражданските интереси. Няма балъци, които да инвестират в застрояването на 48% от Пирин. Оставете тези басни. Националният интерес е Банско да остане световен курорт. Аз изразявам своята гражданска позиция, която мога да изразя винаги на улицата. Към момента коалиционните партньори ме подкрепят. В коалицията има комуникация и обсъждане на въпросите. Някои проблеми се решават на коляно, като решението за 100 млн. за МВР. Това решение още не е взето и тепърва предстои да се обсъжда. Разбирам действията на премиера Бойко Борисов. Трябва да направим така, че тези 100 млн. да не отидат при чантаджиите и раздутата администрация в министерството. Тези пари трябва да отидат за борба с престъпността в малките населени места и охраната на границата. Говоря от името на Обединени патриоти", категоричен беше Симеонов. 

"Има стратегически въпроси, които са решени с коалиционното споразумение и програмата на правителството. Там не е включена темата за Истанбулската конвенция. Ние ще гласуваме "против", колегите ще гласуват "за" и демокрацията ще отсъди дали ще бъде приета тази конвенция. България има традиция в отношението си към половете. Ние ще защитаваме гласа на нашите избиратели. Мен най-много ме притеснява, че в образователната програма трябва да бъдат вкарани и обяснявани на децата различни нюанси", завърши вицепремиерът.