Съветвам се с внуците си за смартфоните и таблетите. Това призна Симеон Втори на среща в резиденцията на британския посланик, организирана от Британско-българската търговска камара. Срещата бе ръководена от съветника му в премиерския кабинет Бил Драйсдейл, настоящ председател на ББТК.
40 минути царя отговаряше на лични и ообществени въпроси пред пълна зала с членове на камарата и гости На срещата присъства и съпругата му Маргарита.

Внуците могат да обяснят тези неща (б.р.-смартфоните и таблетите) за по-малко от 5 минути. Те могат много да помогнат. Това е много важна помощ. Всички социални мрежи са ангажирани с арабската пролет – в някои от тези ситуации технологията е от ключово значение. В Египет не бедните селяни, а хората с мобилните телефони започнаха революцията, коментира Симеон пред аудиторията. 

Според него новата техника е интересен инструмент, който не подлежи на контрол и сериозно политическо оръжие.

Той разказа случай, при който двадесет минути след снимката с кралицата на диамантения й юбилей, по време на обеда, телефонът в джоба му започнал да вибрира заради съобщение от негов приятел от Далечния изток, който го поздравявал за историческата снимка, която тъкмо видял в Ройтерс.

Няма причина през 2037 г. България да не бъде видяна като нормална интегрирана европейска страна, която работи заедно с развития демократичен свят, отговори Симеон на въпрос как вижда страната на стотния си рожден ден. Освобождаване на средната класа, съчетано с технологии и високо квалифицирани хора, бе поргнозата му.

Много от нашите талантливи студенти отиват зад граница: ако видят, че нещата тук се подобряват, ще се върнат. Никой не отглежда такива домати като баба им, каза царя на въпрос за напускането на младите от страната.

Министър-председателите в България имат много отговорности, но никаква власт. Единственото решение, което не бих взел отново, ако можех да върна времето назад, е да стана министър-председател!, категоричен е експремиерът.

На въпрос дали настоящият премиер и бивш негов бодигард Бойко Борисов се съветва с него Симеон коментира: Премиерът Борисов работеше за мен преди да стане главен секретар на МВР. Като много професионален човек той настоя да бъде лично с Маргарита и мен, и лично да се грижи за нашата сигурност. По-късно ми каза: „Наблюдавах Ви четири години“, а аз отговорих: „Не мислите ли, че и аз Ви наблюдавах?“ Важно е да се поддържат добри отношения. Много по-положително е от сръднята, но дискретността е също важна. Да, от време навреме ние разговаряме по широк кръг въпроси, призна царят.

Не бях оценен, нито разбран. Ако медиите могат да бъдат обективни, положителни, градивни, не все негативни, едностранчиви, това е добре. Нямам журналистическо образование, затова не бива да говоря за това, нито пък имам всички отговори, смята Симеон на въпрос за комуникациите му с журналистите в България./БЛИЦ