„Ние от ВМРО смятаме и вярваме, че това, което се случи преди две години в патриотичното пространство е най-доброто възможно. Затова ще продължаваме да работим то да се запази. Продължаваме да се надяваме, че с разум ще намерим пътя да вървим обединени напред”. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 депутатът от „Обединени патриоти” от квотата на ВМРО Александър Сиди по повод скандалите в малката коалиция и реалната възможност те да се разцепят за евроизборите.

„Още преди половин година Красимир Каракачанов каза, че няма да бъде повече синя каска. ВМРО има своя програма и ако някой иска да върви с нас, би било добре. Ако ли не, това е. В крайна сметка три партии сме”, каза Сиди.

Той уточни, че много скоро ще стане ясно дали патриотите ще останат обединени, тъй като това трябва да се реши в близките месеци преди евроизборите.

„През следващия месец и половина трябва да има коалиционен съвет, на който трябва да се реши какво правим. Защото идват евроизбори и идва и срокът за регистриране.

Това, което мога да кажа е, че вътре в парламентарната група, отношенията ни остават същите. Какво обаче ще решат тримата лидери, на мен също ми е интересно.

Днес премиерът Бойко Борисов изрази позиция, че страната ни вече необратимо върви към влизане в Еврозоната и приемане на еврото. Подкрепя ли ВМРО обаче ГЕРБ в тази насока.

„Позицията на ВМРО е, че можем да влезем в Еврозоната, когато има ясни критерии какво ще се случи. Към днешна дата нямаме конкретна позиция, защото не всичко е ясно – има позитиви, има и негативи. Така или иначе естественият път, по който се върви е влизане в Шенген и в Еврозоната”, каза депутатът и уточни, че евроскептицизмът на ВМРО е „дотолкова, доколкото, че нашата визия е за съвсем друго развитие на Европа”.

Александър Сиди отправи критики към БСП, като обяви и че в неговата партия не се притесняват относно новите разкрития, които Елена Йончева се готви да представи.

„Не се притеснявам. Сагата с г-жа Йончева я гледам от първия ден на това Народно събрание. Първоначално се беше фиксирала върху един народен представител от ГЕРБ. Сега явно се е фиксирала върху нещо друго. Но не искам да влизам в този разговор. Защото е дребнав.

Това е част от кресливия тон на БСП още от първия ден. Това, което виждаме е една креслива опозиция, която не предлага нищо градивно”, категоричен бе депутатът от ВМРО.

В тази насока той изрази идентична позиция и за президента Румен Радев.

„Очевидно през последните две години институциите водят война помежду си. Но докато отначало имаше някакви съмнения откъде идва тази война, то в последно време след всяка реч на г-н Радев, вече няма.

Г-н Радев е избран за президент, но той е президент на тази държава, която е парламентарна република. Така че не е излишно повече уважение към тази институция.

За съжаление твърде много си повярва в тази си роля", обяви депутатът от Патриотите.

"Фигурата на президента в Конституцията е обединител на нацията. Неговата роля не е да посочва какви са грешките на правителството”, каза още Сиди по тази тема.

Той изтъкна и факта, че президентът връща закони с вето, а след това се оплаква, че парламентът не е приел забележките му.

„В крайна сметка парламентът е този, който решава. И ще му пожелая по-често речи в парламента, защото там се решават въпросите”.