Скопие не е упражнявало разузнавателни дейности срещу Сърбия, нито пък е имало намерение за такива. Това заяви на пресконференция по темата македонският министър на външните работи Никола Димитров, цитиран от БГНЕС.
Той отрече обвиненията на Белград, според които Македония извършва офанзива срещу Сърбия, подкрепяна от чужбина. 

„Спекулациите могат само да ни навредят. Трябва да отворим пряк диалог”, каза Димитров. 

Той припомни, че Македония иска приятелски отношения със Сърбия, добавяйки, че утре ще разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич. 

На пресконференция по-рано днес в Скопие вицепремиерът Буяр Османи, който отговора за евроинтеграцията, заяви, че Република Македония развива добросъседски отношения с всички страни в региона. 

„Предприемаме интензивни дейности да решаваме откритите въпроси със съседите, а не да отваряме нови“, изтъкна той. 

Осани добави, че Скопие приветства готовността на сръбската страна за отстояване на приятелските отношения и връщане на ситуацията в обичайните рамки. 

„Важно е да закрием откритите проблеми с нашите съседи. Няма да бързаме да взимаме решения в тази посока, ще изчакаме да получим всички подробности по този въпрос. Важно е двете страни да имат положителна воля за връщане на нещата към нормални отношения“, изтъкна Османи. 

Запитан дали поведението на Сърбия е свързано с кандидатурата на Косово за ЮНЕСКО, вицепремиерът отговори, че не трябва да се спекулира относно причините. По думите му в момента Прищина не е готова с молбата за кандидатстване ЮНЕСКО. „Те казват, че в момента те нямат никаква молба, така че не е тема на дискусия. В момента, в който се поиска подкрепа, ще вземем решение“, уточни Буяр Османи. 

Скандалът тръгна, след като в неделя Сърбия спешно изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. Вчера президентът Александър Вучич заяви, че „има доказателства за разузнавателна офанзива“ срещу Сърбия в Македония

„Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение“, това се казва в съобщение на македонското правителство, което бе разпространено снощи. В него се посочва също, че според властта това е единственият начин регионът да продължи да се движи напред.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!