Забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл в изборния ден да отпадне. Такова предложение са внесли шестима бургаски депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на промените в Изборния кодекс. 

Мотивите – множеството сигнали до ЦИК, че забраната се нарушава „под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други“, както и фактът, че резултати от проучвания се публикуват във фейсбук профилите на медиите и това е законно.

Същото предложение имаше преди две години от Съвета за електронни медии. Темата беше разисквана в Народното събрание за последно преди три години, когато от ГЕРБ и Патриотичният фронт искаха забраната да обхване цялата предизборна кампания.

Осем депутати от „БСП за България“ начело с лидера на социалистите Корнелия Нинова предлагат да се задължи ЦИК да създаде и поддържа публичен регистър на избирателите с възможност за справка по ЕГН. Предвидено е това да стане на базата на списъците с гласувалите на последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г. и сверяването им с данните в регистъра на населението. Срокът според предложението е 31 март 2019, тоест преди евровота на 26 май.

Освен изчистването на т.нар. „мъртви души“ другият приоритет на левицата е да се противопостави на ГЕРБ за отпадането на машинното гласуване.

БСП настоява и за въвеждане на процедура при сгрешен протокол, а членовете на секционни избирателни комисии да са задължително със средно образование.

Срокът за внасяне на предложения за промени в Изборния кодекс изтича днес.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!