Шефът на правната комисия се извини, че нарече мишки колегите си в парламента. Отговорността за нарушения на пътя е персонална и не може да бъде прехвърлена към вещ, каквато е автомобилът. Това заяви шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред "Канал 3".

Кирилов коментира предложената от Комисията за финансов надзор (КФН) наредба и методика за въвеждане на системата Бонус-малус за застраховката "Гражданска отговорност". Най-спорният текст е, че застраховката се сключва за моторно превозно средство, а не за конкретния шофьор. Така за джигита, който не спазва правилата за движение, се отваря възможност отново да кара без санкции по пътищата, а шофьорите без нарушения ще плащат скъпа застраховка, ако с колата им някой друг е извършил нарушения.

Данаил Кирилов призна, че не е съгласен с предложения казус. И ще изрази мнението си, ако колегите му от Комисията за бюджет и финанси в парламента го попитат или ако председателят на Народното събрание разпореди оглавяваната от него комисия да даде становище по случая.

Кирилов обаче даде пример с казус в правния мир, че ако саксия падне на главата на човек, то собственикът й носи отговорност за щетата.

Трябва да има методика за разграничаване на личната отговорност от вещта, посочи Кирилов.

Той се извини, че е нарекъл депутатите от БСП "мишки и мишлета", като обясни защо е вкарал зоотематиката в пленарна зала насред горещите дебати за бюджетните закони.

Във вторник Кирилов влезе в спор с Георги Свиленски от БСП, като каза, че депутатите от БСП се опитвали да надхитрят правилника на парламента и след като не били в залата, се промъкнали като мишки, за да се регистрират за гласуването на закона.