На парад в София за първи път в историята наред с българските, маршируваха и македонски войници.

„Това е добър пример за сътрудничеството във всички сфери между двете държави. В ситуация, в която две държави могат да обединят въоръжените си сили по такъв начин и да работят заедно, това е високо ниво на сътрудничество и доверие между страните и народите им”, заяви Талат Джафери, предава Нова тв.

По думите му трябва да се изчистят исторически спорните моменти между двете страни.

„Не бих заел страна за това кои теми са най-чувствителните. Това го оставям на историята и историците, за да определят от дистанцията на времето какви последици може да има една или друга тема, разглеждана от двете комисии, за да изчистят различията в историята ни. Да оставим комисиите да работят, за да могат резултатите от работата им да бъдат оценени от управляващите в България и Македония”, на мнение е Талат Джафери.

„Верските и държавните дела са различна работа. Двете държави са светски по закон. Добре  е да се работи и на това ниво”, допълни той.

„Представителството на България е успех, защото вие поставихте Балканите на преден план. Факт е, че Черна гора и Сърбия вече започнаха преговори за членство и отвориха час от главите по присъединяването. Последните стъпки спрямо Албания и Македония показват желание от страна на ЕС, за да се определи дата за започване на преговори. Финалните усилия ще бъдат концентрирани по време на срещата на 17 май в София”, коментира председателят на македонския парламент.

На въпрос НАТО или ЕС е по-близката перспектива за Македония, Джафери е на мнение, че това е НАТО, тъй като останалите условия, освен името на страната, вече са изпълнени.

На въпрос НАТО или ЕС е по-близката перспектива за Македония, Джафери е на мнение, че това е НАТО, тъй като останалите условия, освен името на страната, вече са изпълнени.

„80% от гражданите са „за” членство в НАТО, пътят е този”, допълни той.