Направена е комплексна и задълбочена оценка преди купуването на изтребителя за страната ни. Това коментира генерал Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, цитиран от "Фокус".
По думите му критериите, по които изтребителят е избран, са много, оценката е направена по методики и формули.

"Отчитат се факти като оперативната способност на самолета, продължителност на експлоатация, плащане и други", каза още генерал Попов. Той коментира, че критериите „нов изтребител“ и „втора ръка изтребител“ са популистки. 

„Всъщност критериите са достатъчно много. Те са разпределени на нива. Всеки критерий е сума от много други критерии, които се оценяват по различни методики, формули с коефициенти за тежести и така нататък. В оценките всичко това е предвидено. Разделянето и елементаризирането на „нов“ и „стар“ надали е разговор между специалисти“, коментира Константин Попов.

Той каза още, че e сключен договор между държави за това, което дава гаранции, че условията ще бъдат изпълнени. Това е причината страната ни да не се обърне към компанията производител на F-16 за нов изтребител. По думите му няма защо парламентът да отлага решението върху другите два военни проекта – за купуването на двата нови кораба и бронираните машини.

Според него може да се повдигне въпросът, защо от служебното правителство този проект беше движен ускорено, а другите два - не толкова.