Шайката на Иван Костов в ДСБ, начело с момчето му за политически поръчки ген. Атанас Атанасов, буквално се барикадира в централата си на „Кърниградска“ и използва всякакви трикове, за да не я освободи, пише "Монитор".
След плачевния резултат на парламентарните избори тъмносинята партия вече не отговаря на законовите условия да ползва помещения от държавата на тънък наем и трябва да ги освободи, каквото е положението и със СДС, „Движение 21“ на адвоката на мафията Татяна Дончева и АБВ. Нито една от четирите формации обаче не е предприела стъпки по доброволно изнасяне след изпратените им уведомителни писма, а срокът да върнат ключовете изтече в края на миналата седмица, са уточнили за „Монитор“ от областната управа на София.

На всичкото отгоре от ДСБ опитват да протакат още повече процедурата, като са изпратили възражение, с което оспорват финансовата част на взаимоотношенията, тъй като били вложили някакви средства за ремонт в сградата. Предстои от екипа на губернатора Николай Пехливанов да подготвят и отговор на това възражение.

След като формациите не се изнасят доброволно от предоставените им централи, ще им бъде издадена заповед за изземване, обясниха още от Областната управа, без обаче да се ангажират със срок, в който това ще се случи. Не било ясно и дали няма да последват обжалвания. А вече при Пехливанов пристигали заявки за усвояване на централите от други формации и ведомства. Така например помещенията, които АБВ ползва на „Врабча“ 23, са резервирани за НАП, която от години се нанася поетапно в сградата и вече ползва горните етажи от нея.

АБВ трябва да върне получените преди време от НДСВ ключове от „Врабча“ 23, които ще бъдат предадени на НАП.

Иначе апетити към офисите там имала и „Воля“, но вариант да получи тази централа нямало. Партията на Веселин Марешки е посочила като свое желание и емблематичната за СДС сграда на „Раковски“ 134, като за там мераци има и НФСБ на Валери Симеонов, който не за пръв път подава искане да се нанесе в нея.

Никой обаче няма да бъде пускан в централите, докато не бъдат приключена сагата със сегашните им обитатели.

На опашката за централа на тънък наем от държавата се е подредила и партия „Възраждане“, която успя да спечели над 1% на парламентарния вот и има право на това. Веднага след изброите тази формация побърза да обяви, че иска да пести народните пари и ще се откаже от полагащата й се субсидия, но в същото време е предявила претенции за имот от държавата.