Днес предстои нов кръг от преговори между ГЕРБ и "Обединени патриоти". На тях трябва да стане ясно колко ще бъдат министрите и вицепремиерите в кабинета "Борисов 3".
Вчера Делян Добрев обяви, че в петък трябва да бъде готов първият чернови вариант на коалиционно споразумение.

По всяка вероятност вицетата на Борисов ще бъдат трима, а от страна на "Обединени патриоти" това ще бъде Красимир Каракачанов. Съществува вариант и за 4-ма вицепремиери, като при него ще се постигне паритет в управлението, пресмята "24 часа".

Сигурният на тази позиция е Томислав Дончев. С шанс да е вторият вицепремиер на ГЕРБ е Владислав Горанов. Той е плътно ангажиран с преговорите - ролята, която преди съставянето на кабинета "Борисов 2" играеше Румяна Бъчварова.

Горанов обаче не искал да поема и вицепремиерски функции, защото така щяла да пострада основната му работа. Лиляна Павлова е също вариант.

"Надявам се другата седмица да приключим с коалиционното споразумение", лаконичен бе друг член на преговорния екип - Делян Добрев, след двучасови консултации, които се проведоха вчера в една от стаите на ГЕРБ в парламента.

"Започнахме работата по коалиционното споразумение. Обсъдихме структурата на документа и начина на вземане на решения. Нямаме разминавания по темите", отчете оптимистично Добрев.

Отказа да отговаря на уточняващи въпроси преди окончателно завършване на коалиционното споразумение другата седмица. Днес партньорите ще разгледат първоначалния му вариант като чернова.

Споразумението ще има структурата, която ще следва Министерският съвет. В него категорично ще е упоменато, че ГЕРБ няма да може да прекратява предсрочно мандата на правителството, без съгласието на "Обединени патриоти".

Макар че Каракачанов е сигурен силов вицепремиер, той няма да оглави отбраната. Военният министър ще е генерал, твърдят източници на изданието. Най-вероятно изборът на Борисов ще падне върху Константин Попов. Генерал поемал и здравното министерство. Но кой е той?

Валери Симеонов почти сигурно е бъдещият министър на енергетиката. Това нямало да оголи председателството на парламентарната група, тъй като патриотите го фиксираха като триумвират. Така след излизането на Каракачанов и Симеонов от парламента депутатите на ВМРО и НФСБ ще водят заместниците им. Волен Сидеров остава твърдо в парламента. Ако Симеонов поеме енергетиката, от ГЕРБ ще поверят на Теменужка Петкова икономическото министерство.

Патриотите искат и Министерството на културата, за където се стяга Славчо Атанасов от НФСБ. В края на 42-рото НС той оглавяваше ресорната парламентарна комисия след отстраняването на Полина Карастоянова.

Слухове обаче пращат Петър Николов като министър на културата. Той е бивш член на ДСБ и ДБГ, след което мина в "Атака" и на последните избори бе водач на листата на патриотите в Ловеч.

В същото време депутатите от ГЕРБ очакват Вежди Рашидов да кара трети мандат като министър на културата. Ако той не е в кабинета, Борисов ще търси друг българин, с турски корени за министър.

Социалното министерство е другото, за което преговаря Каракачанов. За там най-подходяща е бившата депутатка д-р Султанка Петрова. Тя се разглежда като титуляр или зам. социален.

От ВМРО искали и министерство за българите в чужбина, но ресорът почти сигурно си остава на ниво агенция. Причината - ако Борисов склони да открие такова министерство, каквото му предлагат преди всяко негово правителство, то ведомството ще е без портфейл. А това не устройва патриотите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!