Интервю от срещата на лидера на ЕС Станишев с журналисти

Илиана Беновска: Създава ли се климат на изолация между Вас, като председател на ПЕС, отдалечен от България и БСП? И въпросът, който всички сигурно искат да зададат, как ще реагирате, ако не водите евролистата или изобщо не присъствате в нея?
Сергей Станишев: Първо, изобщо не се чувствам изолиран ...
 
Илиана Беновска: Отдалечен казах!
Сергей Станишев: Това е отделна тема! Изолиран определено не се чувствам. Аз в събота бях на заседание на Националния съвет и чувствам атмосферата. Аз, между другото, в личен план съм много щастлив човек, политически, защото толкова години след като не съм лидер на БСП вече отношенията на хората, с които съм работил, човешки, са много позитивни. Ние си говорим като приятели в България и това е много комфортна среда. Пожелавам на всеки политик да има тази атмосфера, защото знаем, когато си горе всеки те ласкае, всеки те хвали. Но, когато не си, е въпросът да имаш достатъчно приятели, а аз имам много приятели в БСП.
 
Илиана Беновска: Не, не се измъквайте, конкретно Ви питах: ако не водите или не сте вътре в евролистата на БСП? Не може да не сте мислил!
Сергей Станишев: Нека партията си извърви своя път - нашата партия е мъдра, опитна. Трябва да има логика в този процес и нека видим крайния продукт, крайния резултат . Впрочем Вие знаете, аз се бях пошегувал … жалко е, че даваме среда и повод за такива шеги към БСП от страна на ГЕРБ, които ми казват: Заповядай при нас, в листата на ГЕРБ! Благодаря на нашите опоненти, но това го приемам в рамките на политическата шега. Аз съм бил лидер на БСП, аз съм лидер на ПЕС, няма как да бъда като гражданска квота, едва ли не,  в листа на ГЕРБ . Това не може да бъде самоцел за мен  - да бъда евродепутат. Това е инструмент за правене на политика, защото след евроизборите ще се водят преговорите за съдържанието на политиката за мандата на новата ЕК, за позициите на различните политически семейства - защото категоричен победител няма да има. Защото сегашното състояние, когато ЕНП държи три от трите ключови поста в ЕС – председател на Съвета, председател на парламента и председател на ЕК е абсолютно неотговаряща на реалностите и не дава устойчивост на ЕС. И нашият кандидат Франс Тимерманс има всички шансове, да бъде следващият президент на ЕК.

Илиана Беновска: С оглед на геополитическия евроанализ, възможно ли е трите големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, дадат нов път и нова визия за България?
Сергей Станишев: Нека да разделим нещата, има политически различия ...
 
Илиана Беновска: В името на националните интереси!
Сергей Станишев: Има фундаментални политически различия по редица въпроси и това е добре и важно, защото липсата на политически различия, маркирано като: „Хайде да се съберем заедно“, създава точно тази омраза към политиците като цяло, че те само правят някакви договорки помежду си. Има неща, обаче, които са от национален интерес и по които трябва да се търси съгласие и то е възможно. Аз ви споменах тези три конференции, които инициирах и съм благодарен на всички, които участваха в тях - участваха и президентът Радев, и премиерът Борисов, и лидера на опозицията и други политически лидери. И стана ясно, че по редица въпроси имаме общ интерес. Има неща по които трябва да се търси съгласие. Тук, между другото, е много важна ролята на президента. Той може да инициира такива форуми и инициативи, защото това е част от ангажимента му, от институционалната рола.
 
Илиана Беновска: А как оценявате ролята на Радев досега?
Сергей Станишев: Президентът се държи като президент, който има характер и е достатъчно самостоятелен и достатъчно критичен към правителството. Аз мисля, че това е нормално и позитивно. Той няма силна институционална тежест в България по конституция, но има огромен морален авторитет и го използва.
 
Медия: Не краде ли БСП?
Сергей Станишев: Президентът не може да играе ролята на опозиция, той има по-широки функции и възможности.
 
Илиана Беновска: Само за моралния авторитет на Радев малко да поясните, защото много критици има точно за морала му?
Сергей Станишев: Доколкото знам той е най-популярният български държавник според социологическите проучвания, може би сравним единствено с омбудсмана.
 
Илиана Беновска: Е, и?
Сергей Станишев: Това е оценката на гражданите!
 
Илиана Беновска: БСП и лично Корнелия Нинова дават много силна заявка, че почти може да върне „картата на Клара“, да почервенее България. Това реалистично ли е? Но ще Ви посоча само два факта, кмет на София БСП не е имала от 1990 г. и парламентарни избори БСП не е печелила от 2009 г.
Сергей Станишев: За мен има всички шансове БСП да се представи силно на тези местни избори по няколко причини. Едната е общонационална, ГЕРБ е в отстъпление реално погледнато, а БСП има възможност да надскочи твърдия си електорат. И освен това през 2015 г. ГЕРБ имаха такава смазваща победа, че трудно се удържа това ниво. За тях ще бъде при всички случаи отстъпление от позиция, а вече в каква степен зависи и от БСП. Трябва да се избере къде има най-големи шансове БСП да пробие неочаквано.

Илиана Беновска: В София има ли и кой срещу Фандъкова ? 
Сергей Станишев: През 1999 г. имаше местни избори, математически те бяха спечелени от ОДС, партията на г-н Костов. БСП обаче успя да направи няколко неочаквани пробива -във Варна, в някои големи градове, което създаде усещането, че  ОДС  вече не е това, което беше. Това трябва БСП да постигне на местните избори. А що се касае до София, в София има умора от сегашното управление. В София има и реални проблеми. Затова има всички шансове БСП, ако намери подходяща кандидатура, но това не е моя работа в дадения случай.
 
Илиана Беновска:
Виждате ли го? 
Сергей Станишев: Аз ще Ви кажа примера - най-близо до победа в София беше БСП през 2003 г. със Стоян Александров - тогава, загубихме с 2%-3% срещу г-н Софиянски.
 
Илиана Беновска: Сега виждате ли „новия Стоян Александров“?
Сергей Станишев: Пак казвам, не адресирайте този въпрос към мен, има потенциално хора, които могат да свършат ...
 
Илиана Беновска: Е, политик сте, какво?
Сергей Станишев: Всеки е политик, но  има си първо процедури, има си който отговаря за това. Аз мога, ако ме попитат, да кажа  вариант, но няма да го кажа сега.