Нов надпис с логото на СДС краси вече емблематичната централа на партията на улица „Раковски“ 134, след като старата табела бе премахната наскоро от сградата. В началото на март тя бе свалена, а на нейно място бе изписано Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Новият надпис на СДС се намира непосредствено над този на патриотичната формация, съобщава „Монитор“.
 
В същото време, макар че бе премахната абревиатурата АБВ от зданието на улица „Врабча“ 23, офисът на азбукарите също като на сините ще остане на същия адрес.
 
От няколко месеца пък тече усилен ремонт на помещенията на „Раковски“ 134, където ще се намират офисите на съседите на сините от НФСБ. От партията заявиха пред „Монитор“, че координаторите й вече са се нанесли в новия си офис. Текущите ремонти обаче щели да продължат до края на месеца, тъй като сградата не била освежавана от повече от 30 години и се налагало цялостно реновиране.
 
Досега централата на НФСБ се намираше на булевард "Васил Левски" 94 в столицата. С решение на кабинета от средата на декември обаче партията на вицепремиера Валери Симеонов, която е и част от „Обединени патриоти“, получи два етажа от сградата на "Раковски" 134 - третия и четвъртия. СДС на свой ред запазва един етаж над новите си съседи.
 
Оказва се, че освен сините и АБВ също ще остане в централата си на улица “Врабча“ 23, където някога се помещаваше НДСВ, въпреки слабия си резултат на последния парламентарен вот през 2017 година. Вместо два етажа от сградата както досега обаче, азбукарите са получили правото да ползват под наем само един - партера. Освен това от фасадата на държавния имот, ползван понастоящем от НАП, са свалени табелите, премахнати са и знамената на партийната формация.
 
С резултатите си на последните парламентарни избори СДС и АБВ не успяха да преминат 4-процентната бариера, осигуряваща куп привилегии като финансова субсидия и офис срещу нисък наем. Първите не го направиха като част от "Реформаторския блок", а вторите като партньори в коалиция с „Движение 21“. Така двете партии загубиха правото си да ползват държавен имот на преференциални цени. Въпреки това и СДС, и АБВ ще останат на „Раковски“ 134 и Врабча“ 23, като се възползват от съществуването на сдружения или НПО-та към тях.
 
Тази възможност им предоставял Законът за държавната собственост. Според него без търг право да ползват под наем държавен имот имат и юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност. За целта просто се подава заявление към собственика на имота. В случая сградите се стопанисват от областната управа в София-град. Разликата е, че не се плаща традиционният наем, а сумата е в троен размер. От областната управа обясниха неофициално, че това е практика от дълги години и негласно решение на високо политическо ниво и именно по тази линия СДС и АБВ запазвали централите си.
 
От там обаче не обясниха какво е положението с ДСБ, която също като СДС, АБВ и съюзниците й от „Движение“ 21, както и „Глас народен“ загуби правото си да се помещава в държавен офис. В средата на 2017 година губернаторът Николай Пехливанов даде 14 дни срок да върнат ключовете от централите си на загубилите правото на привилегии формации. Тогава обаче от създадената от Командира партия обявиха, че ще оспорят това решение на Пехливанов, отказвайки да опразнят офиса си. На сайта на ДСБ пък е видно, че централата на формацията все още е на улица „Кърниградска“.