"Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни", заявиха от Президентството, цитирани от "Нова телевизия".
"С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, уточниха от прессекретариата на държавния глава.  

От там подчертаха, че президентът ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ. 

Заради липсата на български духовници в делегацията, във вторник Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний коментира: 

От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо".