Високо ценим заявената готовност от страната на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки офицерски паметници и гробове. Това каза по време на церемонията на военните гробища в село Ново село, Македония Президентът на Република България Румен Радев, предава „Фокус”.
Държавният глава заяви, че за него е чест в деня на храбростта и празника на Българската армия да бъда на това място. "Това е място събрало костите на 71 български войници. Но не само тук, а на още стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за Освобождение и национално обединение”, каза Румен Радев.

По думите му добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга да почитат днес заедно своите мъртви, като изпращат послания за помирение и единство.

„Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите. В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други. Активните действия за сближаването и засилване на взаимодействието между нашите държави се одобрява все повече от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в правилната посока”, заяви държавният глава.

"Високо ценим заявената готовност от страната на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки офицерски паметници и гробове. България е готова да окаже всестранна материална и експертна подкрепа. Това е в дух на цивилизованост и изцяло на споделяните от на европейски ценности. Искам да благодаря на всички Вас – нашите македонски домакини, за духа на искрено приятелство и разбирателство. Да благодаря на Македонската православна църква, че в този свят момент е заедно с нас. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойното поле. На тях държим признание и преклонение. Поклон!”, заяви Румен Радев.