"Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседание на кворум, където трябва да участват по закон, е поакзателен. Абстрахирах се от мотивите, законът трябва да се спазва. Темата бе чувствителна и може да е предмет на бойкот", обясни президентът Румен Радев в студиото на "Още от деня" по БНТ.
"Искам да кажа, че дейността на този съвет е регламентирана. Проблемът дойде, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание и го направиха преждевременно без предварително уведомяване. Надявам се да няма повече такива ситуации", допълни той.

"Мисля, че загубата на кворум не е резултат от дискусии, а от преждевременното напускане без предварително уведомяване. Разсекретяването няма общо с това. Темата е конфликтна и моята роля е да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. В мотивите, с които този закон се внася в парламент, а е написано, че държавната политика няма цел за възмездие а възстановяването на справедливостта. Корупцията е игра - играеш докато те хванат, спираш и после пак играеш и къташ парички. Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но напълно недостатъчно", заключи президентът.

За напрежението между Радев и управляващите, той обясни: "Напрежението трудно може да се скрие, дори когато е забранено да се произнася името на президента. Правят се безскрупулни внушения за корупция. Оценявам посредническите усилия на премиера, но очевидно той много трудно ще надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха остри, когато казах, че няма политическа воля за борбата с корупцията. Както виждате с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят парламентарната пара. Защо същите борци не направиха анкетна комисия за 2 млрд. похарчени за саниране, където има толкова много аларми за нередности."

Той даде яснота и за отношенията си с Борисов: "Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен, Борисов и много от министрите му. Пиесата за доброто и лошото ченге, добрия премиер и лошото му мнозинство, не я приемам. Трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта. Трябва институциите да работят добре помежду си."

"Не съм се виждал с г-жа Нинова след съвета. С никой не съм се виждал. Категорично. Те могат да го потвърдят. А отношенията ми с БСП са безкрайно ясни. Аз многократно заявих какво наистина ни свързваше в тази кампания. Не се занимавам с рейтинги", отсече Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!