Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, съобщава "Фокус".
"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите. Пред медиите той отбеляза, че това са прекрасни млади хора, с които страната ни може да се гордее. "Можем да се гордеем с нашето Висше военноморско училище. Те поставиха някои въпроси, които ще разгледаме заедно с ръководството на Министерството на отбраната", добави Румен Радев.



Президентът коментира и вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че Дунав и Черно море са зона на изключително тежък конфликт. Той призова да не „говорим за конфликти в Черно море”. “Да, има конфронтиращи се сили по политически и икономически интереси, но нека не говорим за конфликти. Всички държави полагат усилия да избегнат конфликтите в Черно море, както и нашите Военноморски сили. Нека не спекулираме”, призова държавният глава.

Той изказа мнение и по скандала, който се разрази след изказването на македонския министър-председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. „Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет”, отсече той.  „Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение”, коментира държавният глава. „Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва", каза още президентът.

Румен Радев добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР. „Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на република Македония в Европейския съюз”, посочи той.



Във връзка с твърдението, че общинският съветник Бенчо Бенчев е участвал в кампанията му, Радев заяви, че подобно име не фигурира в неговата кампания. "Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че Димитър Желязков е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. "Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят. Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън", заяви държавният глава.