Студентите са призвани да бъдат съвестта на нацията - разрешили сме на хора, които не четат да вземат решения. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържественото събрание и концерт в Народния театър „Иван Вазов“ по повод 130-ата годишнина от създаването на СУ „Св. Климент Охридски“, предава „Фокус“.

„Днес няма да отправим дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България“, каза Радев и заяви, че те са призвани да бъдат съвестта на нацията.

„Вашата поколенченската мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува, това не е обикновена битка, а вашата битка за България, тя е и моята. Не познавам млад човек, който седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност, борете се срещу лицемерието и покварата, бъдете критични“, каза Радев.

Той заяви, че днес немалко хора осакатяват езика.

„Днес някои се опитват да ни казват, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона“, посочи президентът и добави: „Вие най-добре знаете, че „в началото бе словото“. По думите на Радев културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната.