Както БЛИЦ писа, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова поиска среща с президента Румен Радев. Тя обясни, че целта на разговора е държавният глава "да разбере как стоят нещата" и за в бъдеще да заема информирана позиция по ситуацията в страната.

На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, Радев заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава. 

На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен замърсява автомобилът околната среда. Според разчетите на вносителите на промените това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лв. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях.

Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административно-процесуалния кодекс, както и на Закона за държавната собственост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!