Отдаването на концесия на обект за 35-50 години е скрита приватизация. Това каза депутатът от „БСП за България“ и член на икономическата и финансовата парламентарни комисии проф. Румен Гечев, предава "Фокус".

Според него целта за отдаване на концесия на летището е следната: „Намерението на управляващите е да решат проблема, забъркан от самите тях, с фалиралото БДЖ. Дават на концесия един от най-стратегическите обекти на България, а именно софийското летище. Желанието им е да приберат парите и да се опитат да погасят пожара в БДЖ, който те разпалиха и да дадат летището на неизвестен концесионер. Нашите опасения са, че те вече знаят кой ще е концесионерът и се опитват да заблуждават българската общественост“, коментира той. Проф. Румен Гечев обясни, че ако Държавните железници бъдат спрени, това би било крах, който ще доведе до предсрочни избори, които управляващите искат да избегнат.

Той каза още, че забранени за приватизация са ключови фирми в сферата на военната промишленост, пристанища, железници и атомни централи. Няма защо България да продава печеливши стратегически обекти, каза още той и допълни, че бургаското и варненското летище вече са дадени на концесия, ако дадем и софийското, ще се превърнем във водеща страна в ЕС по разпродажба на национални активи. А това не е добре за страната ни.