Социалистите тръгнаха по стъпките на Орбан в Унгария и ще борят демографската криза със завишение на помощите за раждане на дете.​​​​​​​ Така, за раждане на второ бебе в семейството, от БСП ще дават по 6400 лв., обяви соцлидерката Корнелия Нинова при представянето на алтернативния бюджет на столетницата.

Помощта обаче е за работещи и осигуряващи се семейства. Социалистите го предвиждат, защото държат на семейното подоходно облагане и данъчни облекчения за младите семейства, обясни соцлидерката, цитирана от Канал 3..

Това е изключително нужна мярка за насърчаване на раждаемостта при демографската катастрофа, която е налице, мотивира се Нинова. "Има такива практики по света като в Унгария", направи сравнението тя.

В сметката си за макрорамката от партията са предвидили и преизчисляване на всички пенсии.

Нинова напомни, че всяка година социалистите предлагат алтернативен бюджет и всяка година от ГЕРБ го отхвърлят агресивно. Но в крайна сметка се получавало така, че те през 2018 г. са изпълнявали бюджета, предложен от червените. Разликата била само в някакви 50 млн. лв. Изводът на соцводачката е, че ГЕРБ не изпълнили техния бюджет, а този на БСП.