Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, въвеждащи принципа "замърсителят плаща" при определяне размера на таксата за битови отпадъци. Промените бяха подкрепени с 112 гласа "за", 38 гласа "против" и 33 "въздържали се". Вносител на законопроекта е Министерският съвет, пише Канал 3.

Според мотивите принципът "замърсителят плаща" представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците.

Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

По време на дебатите народният представител от БСП Дора Янкова заяви: "Кметът на Димитровград е изчислил, че в селата таксата смет ще се вдигне 10 пъти. Общините не са готови да създадат такава организация".

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

"Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи", посочи Стоянова.

Манол Генов от БСП добави, че вариантите, които се предлагат в законопроекта, не дават достатъчно светлина, а в оценката за въздействие няма реални данни. "Съгласен съм, че трябва да има механизми кметовете и общинските съвети да бъдат принудени така да бъде организирана работата, за да са заинтересовани от намаляване на депонираните отпадъци", допълни Манол Генов.

Депутатът зададе въпрос на Менда Стоянова от ГЕРБ, ако е кмет на Пловдив как ще преброи хората в квартал "Столипиново", как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.

"Това е голям пропуск в закона, не може всички да плащаме, а някои да не плащат", коментира Манол Генов.