Парламентът прие окончателно новия Закон за концесиите. ДПС обаче напусна пленарната зала, след като мнозинството отхвърли тяхно предложение.

Депутати на ДПС предложиха министърът на енергетиката да може да предоставя безвъзмездно за управление и ползване на съответните общини до 35 години скалнооблицовъчни материали от находища, които не са предоставени на концесии за добив и не са подадени молби за концесии за добив.

Окончателните промени  в Закона за концесиите бяха гласувани в две пленарни заседания. Вчера депутатите решиха срокът на концесиите да не е по-дълъг от 35 години.

С приетите промени днес, когато възникне непредвидено обстоятелство, концесионният договор може да се измени, ако това не води до увеличаване на първоначалната стойност на концесията с повече от 50% и до удължаване на срока с повече от 1/3 от определения. 

При необходимост от изпълнение на допълнително строителство от концесионера, договорът също ще може да се измени. Допълнително възложеното строителство не може да води до увеличаване на първоначалната стойност на концесията с повече от 50%. 
 
Според промените недействителен е концесионен договор, сключен без проведена процедура за определяне на концесионер и когато, въпреки наложено спиране на процедурата, са извършени действия по процедурата. 

Депутатите направиха изменения и в Закона за защитените територии. Те решиха при концесия за защитена територия - изключителна държавна собственост, 50% от паричните постъпления от концесионни възнаграждения да се превеждат от съответното министерство или на общината. Когато концесионната територия е в повече от една община, сумата се разпределя пропорционално.

Според окончателните промени широчината на прилежащата акватория, включена в обекта на концесия за морски плаж, не може да бъде повече от 200 м. Срокът на концесията за морски плаж, независимо дали е със или без трансграничен интерес по смисъла на Закона за концесиите, е до 20 години.

Когато възлагането, съответно предоставянето на концесия за морски плаж, приключи след 31 април на съответната година, концесионният договор влиза в сила на първи януари следващата година.

С измененията, на концесионера на морски плаж се възлага да осигурява водното спасяване, обезопасяването на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.

Той е задължен и да предоставя плажни услуги при условията на концесионния договор. Концесионерът трябва да осигурява свободен и безплатен достъп на морския плаж и да поставя указателни табели със схеми на отделните зони и условията на концесията. 

Депутатите решиха, че морските плажове в защитените територии, както и морските плажове за природосъобразен туризъм, да не може да се възлагат на концесия или да се отдават под наем.

Законът влиза в сила до 1 месец след обнародването му в Държавен вестник. Сключените до влизането в сила на закона концесионни договори запазват действието си и се изпълняват в съответствие с договорените условия. 

На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите с мотив, че е бил приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Според него той съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, и въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.

Според държавния глава възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. Ветото на президента обаче провокира ЕК да започне наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива. 

На 8 юни депутатите приеха на първо четене Закона на концесиите с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. „Воля“ и БСП гласуваха „против“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Канал 3