На 24 август вечерта френският президент Еманюел Макрон ще пристигне в България, като ще бъде посрещнат във Варна. На следващия ден в морската ни столица той ще преговаря с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Това съобщи представител на Елисейския дворец, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 
Макрон ще кацне във Варна от Румъния, където ще бъде на 24 август. 

Предният пък ден той ще посети Австрия, където освен с домакините ще преговаря и с чешкия и словашкия премиери Бохуслав Соботка и Робърт Фицо. Според представителя на Елисейския дворец една от централните теми в обиколката на Макрон ще бъде директива на ЕС за работещите в Западна Европа граждани на Източна Европа. Тези работници плащат социални отчисления в своите държави и поради това получават по-ниски заплати в Западна Европа. Това на свой ред създава значителна конкуренция на местната работна сила. Еманюел Макрон се обявява против подобна практика и смята да засили позицията на Франция за срещата на 23 октомври на министрите на труда от ЕС, която ще бъде посветена на този проблем. 

"Обиколката на френския президент е насочена към осигуряването на по-добро навлизане на Франция в източната част на Европа“, подчертаха в Елисейския дворец. 

Наскоро пресслужбите на нашето президентство и на Министерски съвет съобщиха, че основните теми при престоя му у нас ще бъдат проблеми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!