Пет обществени и политически организации протестират срещу честването, посветено на 100-годишнината от раждането на Тодор Живков, което се готви усилено в родния му град Правец.
Според тях такова честване "дискредитира целия демократичен процес в страната ни и я злепоставя като член на ЕС", се казва в декларация на организациите, разпространена сред журналистите в Народното събрание.

Протестират Съюзът на репресираните в България, Съюз "Истина", Съюз на репресираните от комунистическия терор в Р. България, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, както и партия "Съюз на репресираните в България след 9.9.1944 г.".

Организациите са възмутени от възможностто да присъстват правителствени и държавни представители на отбелязването на 100 години Тодор Живков, като напомнят, че той е бил ръководител на един репресивен комунистически режим, обявен за престъпен със закон от НС през 2000 г.

Организациите призовават премиера Борисов да вземе мерки срещу участието в инициативния комитет за честването на областния управител на София - област Красимир Живков.