Имената на министрите в кабинета "Борисов 3" ще станат ясни около Великден. Преговорните екипи между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще разговарят през цялата Страстна седмица, но и по време на предстоящите почивни дни.
Целта им е до старта на 44-то народно събрание общата управленска програма вече да е готова и да се започне с избора на министри. Вече дори се спрягат и имена за определени ведомства. От ГЕРБ многократно заявиха по време на предизборната си кампания, че ресорите образование и здравеопазване със сигурност няма да бъдат дадени на коалиционни партньори. Бившият председател на здравната комисия в 43-тия парламент Даниела Дариткова пък е спрягана за здравен министър.
 
След близо четиричасови преговори вчера, от които отсъстваше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в Народното събрание вчера ГЕРБ и патриотите намериха съгласие по четири теми - "сигурност", "енергетика", "спорт" и "туризъм". "Разговорите продължават. Вече започнахме да говорим по секторни политики", обяви след преговорите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И разкри, че с патриотите се води "конструктивен разговор".

"Имаме сближаване на позициите", обясни от своя страна и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Но уточни, че не иска да изпреварва разговорите и резултатите от тях. И Симеонов потвърди, че по отношение на приоритетите в енергетиката, туризма, сигурността и спорта няма разминаване. "Продължават преговорите по темите за образование, социална политика, икономика и външна политика", посочи патриотът. И увери, че "доста конструктивно се движат нещата и едва ли ще има разминавания по предстоящите въпроси". 

Дори и в следния кръг от преговори ГЕРБ и "Обединени патриоти" отрекоха да разговарят за имена на министри в кабинета "Борисов 3". "Докато не приключим обсъждането на програмата с ГЕРБ, няма да коментираме постове в Министерски съвет", заяви Валери Симеонов.

"Не сме дискутирали и кой ще бъде председател на Народното събрание, нито темата за бъдещия еврокомисар", добави и Цветан Цветанов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ