"Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен акт. В най-мрачните години на Европа и нацизма България извърши едно от най-светлите си постижения", това написа президентът Румен Радев в личния си профил във Фейсбук.

"На среща с представители на еврейски организации от България и Държавата Израел, в която участваха посланикът на Държавата Израел у нас г-жа Ирит Лилиан, както и Ейтан Броши, член на Кнесета на Държавата Израел, председател на парламентарната Група за приятелство Израел – България заявих, че този знак, безпрецедентен в историята на Европа, обедини политици и държавници, интелектуалци, духовници и обикновени хора да застанат в защита на своите съотечественици българските евреи.

Това не е случайно, защото българските евреи винаги са били важна и неделима част от българското общество и в челните редици на обществения живот, в изкуството, културата и науката. Това завинаги ще остане една от най-светлите страници в нашата история. Събитие, с което ние се гордеем", написа още президентът.

 



БЛИЦ припомня, че това е втора важна среща, която Радев провежда днес на "Дондуков 2". По- рано днес той свика извънредна среща, на която обсъдиха бедственото положение в Северозападна България.