Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България. Това написа в личния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев минути след срещата си с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Президентът Радев изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение. 

„Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците. Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. 

„Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП. Антонио Таяни приветства и избора на дългогодишния представител на страната ни в Европейския парламент Илияна Йотова за български вицепрезидент. 

Утре президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс.
 


Припомняме, че срещата на Радев с Таяни е част от програмата му. По-рано днес президентът се срещна и с Доналд Туск, както и с Жан-Клод Юнкер, а за визитата си в Брюксел той отпътува със "Спартан", което предизвика сериозна дискусия във Фейсбук.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!