Положих началото на нормализацията на отношенията ни с Русия, които са от стратегичско значение. Вярвам, че можем да изведем българо-руските отношения от Ледената епоха, в която ги заварих, акцентира държавният глава.
Сектор "Сигурност" е в критично състояние, заяви президентът Румен Радев, който се отчита за първата година от мандата си заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Нито нови, нито стари изтребители, констатира с недоволство той.

Всяко пренебрежение в сферата на отбрана рискува да ни остави извън интеграционните процеси, наблегна той. Суверенитетът и сигурността на България не са даденост, а постоянно усилие, заяви още Радев.

Често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място, прозря Радев, като преди това очерта недоброто икономическо състояние и липсата на инвестиции в страната.

Приетият антикорупционен закон е слаб, отсече още държавният глава, като така мотивира защо е наложил вето върху него.
По думите му с приемането му управляващите са изпълнили ангажимента си към европейските партньори, но не и към гражданите, които, видно е, ще водят сами борбата с корупцията. Президентът подчерта, че е наложил 5 пъти вето в защита на правата на гражданите и благодари на парламента, че се е съобразил с бележките му за лекарствата.

Парламентарната република атрофира. На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално право - свободата на словото, изведе друга своя тревога президентът.

Нужно е да преодолеем моралната криза в обществото, всички имаме своята дан и никой няма да го стори вместо нас, апелира Радев.
Президентът започна отчета си с похвали към служебния кабинет на Огнян Герджиков, който свършил отлично работата си и организирал изрядно изборите.

В стегнато темпо президентът обобщи и работата си в сферата на външната политика, като изброи 22 визити зад граница. Не пропусна да благодари на вицето си Йотова за активната дейност сред българите в чужбина. Изтъкна, че двамата са работили ефективно и в екип, като за първи път са показали, че това е възможно на "Дондуков" 2.

Радев не подмина и темата за отношенията с Русия, като този път ги постави в светлината на 140-та годишнина от освобождението ни от османско иго.

Положих началото на нормализацията на отношенията ни с Русия, които са от стратегичско значение. Вярвам, че можем да изведем българо-руските отношения от Ледената епоха, в която ги заварих, акцентира държавният глава.

След отчета Радев даде заявка и върху какво ще се фокусира през втората година от мандата си - върху защитата на демократичните права на гражданите, свободата на словото, а във външнополитически план - върху засилена активност на Балканите.
Президентът изтъкна, че е необходимо да се активизират отношенията ни в Северна Африка и в Азия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!