Във втория ден от посещението си в Израел, президентът Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем" и положи венец пред пред гробовете на жертвите на кораба "Салвадор". Той взе и участие в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма.

Неотлъчно до президента отново бе и съпругата му Десислава Радева.

"България е единствената държава, която не допусна нито един неин гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта. Това е наистина достойно за уважение и този факт става все повече известен", обяви Румен Радев.

Той изтъкна, че страната ни трябва да се гордее със стореното.

"Благодаря, че пазите историята жива, защото човечеството никога не трябва да забравя какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горд, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи", заяви държавният глава, цитиран от БНР.

Според него в световен мащаб се наблюдава тенденция за връщане на езика на омразата, за ксенофобията, за антисемитизма. Заради това и трябва да се взема пример от онези българи, спасили евреите, и обществото да полага усилия,  особено във възпитанието на младото поколение.

"Нашият път е съвсем друг и ние сме го доказали. Дали сме пример и трябва да го отстояваме", каза той. 

Държавният глава отбеляза, че на базата на историческите връзки, България и Израел имат изключително близки и топли връзки, но изрази мнение, че е необходима още работа за едно по-активно сътрудничество.

"Ние имаме политически отношения на едно наистина много активно прекрасно ниво и в същото време ние не можем да материализираме тези отношения в нещо по-прагматично. Наистина, 150 млн. долара на година търговско-икономически обмен са си капитал. Аз няма да споря голям или малък, но те са нищо в сравнение с този духовен капитал, който има между двете държави. Трябва да направим така, че да имаме вече много по-работещи и прагматични решения. И в областта на високите технологии, образованието, науката, индустрията, ако щете селското стопанство, където Израел е водеща държава в много от тези сектори. Крайно време е ние да използваме тези прекрасни отношения, за да имаме прагматични отношения", каза още президентът.