Поредното скандално назначение на кабинета "Герджиков" стана факт преди минути, научи БЛИЦ.

Медията ни узна, че временната власт е назначила професор Асен Балтов за шеф на "Пирогов" със съмнителен конкурс. Във формалната надпревара са участвали трима кандидати, като Балтов е бил класиран с рекордната оценка 5,90 до последния етап.

Останалите двама са били елиминирани. Тънка подробност е, че Балтов живее на съпружески начала с Нина Чилова, която беше съпартийка и близка приятелка на Огнян Герджиков по времето, в което той беше в НДСВ.

Чилова е близка не само на Герджиков, но и на семейство Паси, които кадруват в служебното правителство. Медията ни научи още, че Балтов в последните 3 месеца е давал документите за обществените поръчки в спешния институт с Чилова, която е юрист по образование.

Вероятно тя му е оказала и съдействие с правните си познания. Рокадата с Балтов е много съществена, тъй като "Пирогов" е част от системата институции, касаещи националната сигурност. Интересно как Герджиков би обяснил кадруването в "Пирогов", при положение, че неговата основна задача като служебен премиер бе да организира честни избори. Той трябва да отговори и на въпроса честно ли беше от "Пирогов" да бъде изритан професор Милан Миланов, който е светило в медицината.