"Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно. Но това беше и горчив урок за политическата класа и за управляващото мнозинство", заяви в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова минути след като Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание.
"Но тази оставка е шанс за ново начало, което да дадем", посочи Нинова.

Това беше урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, че е нормално да бъдем на различни мнения, защото представляваме тук различни групи от българското общество, че е нормално да има свобода на словото, и взаимно уважение на различните позиции. Краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало, то е предизвикателство пред всички нас, то е тест за политическа зрялост. Дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма. Дали сме готови дебатът да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим основни принципи“, коментира Нинова.

По думите изпълнителната власт, от когото и да се представлява тя, се излъчва от този парламент. „Дали сме готови да гарантираме не само в тази зала и в цялото българско общество свобода“, заяви Нинова и поясни, че трябва взаимно да се зачитат различията. „Дано да прекратим досегашния стил на работа на парламента. Чухме сутринта, че БСП иска да събаря държавата. Искаме да възстановим принципите на правовата държава, на Конституцията и на държавността. Може би наистина губим от това, което се случи, както каза г-н Цветанов, но печели правовият ред и демокрацията. Ние от "БСП за България" ще бъдем гарант за това и най-вече българските граждани да се чувстват свободни, да имат мнение, да го отстояват и да се борят за своите позиции. Вярвам, че ние като политическа класа ще сложим началото на това, ще променим тона и ще издигнем парламентаризма във висша форма на управление на Република България“, каза Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!