Президентът Румен Радев е на официално посещение в Румъния. Преди обяд държавният глава се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис. Двамата обсъдиха намеренията на двете страни да влязат в Шенген и общите енергийни проекти. 

По отношение на отбраната Румен Радев даде за пример северната ни съседка. В Румъния разходите за въоръжаване вече достигат 2% от БВП. 

Държавният глава коментира и изказванията, че изтребителите "Грипен" са спрени от производството. Той обясни, че това не са кренвирши и те не могат да бъдат спирани от производство. Те се поръчват и тогава се произвеждат, обясни Румен Радев. 

Двамата президенти обсъдиха и борбата с корупцията и реформата в съдебната система. "Румънският модел е доказал своята ефективност", подчерта Радев, но уточни: "Ние не можем да копираме директно даден модел, защото структурата на съдебната система в Румъния е различна от нашата, но можем и трябва да вземем тези водещи принципи, които да направят така, че значително да се снижи нивото на корупцията в България". 

"Румъния е готова да сподели с България своя опит в борбата с корупцията", подчерта румънският президент Клаус Йоханис. 



Източник: Нова телевизия